Iza kulisa

Dermacolor krema za kamuflažu

Postoje neke stvari zbog kojih se zapitate šta one rade, koja im je uloga i zašto su smeštene u prostorije za proizvodnju Kryolan kozmetike, u našoj fabrici u Berlinu. Zašto svaka radna stanica ima mini bacač plamena - odnosno upaljač na plin - kada plamenici nisu dio opreme, a šporet u sredini sobe je električni?

Na kraju se ispostavlja da su takvi uređaji zapravo neophodni za pakovanje šminke u ambalažu. Upravo je sada u proizvodnji Dermacolor kamuflažna krema, više od 40 godina stara formula s izvanrednim svojstvima: jednom fiksirana puderom u prahu, Dermacolor Camouflage Creme izuzetno je izdržljiva ali se ipak lako uklanja kada je odlučite skinuti s kože. Pokriva ono što vam je priroda dala i čime niste zadovoljni, a na koži izgleda potpuno prirodno. Ne samo da se na nju može osloniti kako bi nestale nepravilnosti poput mrlja, vitiliga, melazme, rozaceje, pigmentacijskih tragova, akni, podočnjaka, kuperoze, puknutih kapilara, proširenih vena i tetovaža, idealna je i za prekrivanje atopijskog ekcema. Ubrzo nakon lansiranja ovog proizvoda, pokazalo se da Dermacolor Camouflage Creme ne izaziva alergijske reakcije, što dokazuju studije a jedna je uključivala ispitivanje na čak stotinu dermatoloških bolesnika na Freie Univerzitetu u Berlinu. Tada je linija proizvoda imala oznaku "pogodna i blaga čak i za osetljivu kožu"; danas je sustav certificiran po ECARF-u, što znači da je Evropski centar za istraživanje alergija, neprofitna organizacija sa sedištem u berlinskoj sveučilišnoj bolnici Charité, primenila svoje stroge standarde i dodelila ''allergy friendly'' pečat ovom proizvodu, nakon testova na osobama s neurodermatitisom i ekcemima. To garantuje čak i onima s vrlo osetljivom kožom da se "ne očekuju reakcije na proizvode i da ne postoji rizik od razvoja nove alergije", navodi se u službenoj izjavi. Još bolje, formulacija uveliko poboljšava stanje kože. "Ulja i voskovi odabrani za bazu smanjuju perutanje kako bi koža mogla zarasti i regenerisati se", objašnjava glavni hemičar Yousef Atapour. Upotrebljeni pčelinji vosak takođe ima protuupalna svojstva, smiruje kožu i zadržava vodu i ulje kao prirodne emulgatore. Vosak izrađen od lišća grma kandelila sprečava isušivanje i daje proizvodu glatku teksturu. Bazu ovog proizvoda čini 30% prirodnih sastojaka. 18% toga otpada na ulja slična ljudskom sebumu.
"Da bismo Dermacolor učinili posebno nežnim, izostavljamo miris, a u bazu dodajemo vitamin E kao zaštitni antioksidans, zajedno s umirujućim uljima kako bismo izbjegli daljnji stres i iritaciju osetljivih područja kože", kaže stručnjak za formulu.

Fuzija baze i pigmenta

Pametno dizajnirana mešavina daje žuto-belu bazu koja je bojom slična margarinu, ali puno ugodnijeg mirisa. Prvi korak obrade uključuje zagrijavanje ove žuto-bele smese na 65 stepeni u metalnoj posudi tako da postane tečna i tada se može dodati boja. Pigmenti su takođe vrlo ugodni za kožu. "U seriji Dermacolor Camouflage uglavnom radimo s titanij dioksidom i željeznim oksidom", objašnjava Atapurov kolega, dr. Jochen Gottfriedsen. "Sadržaj pigmenta nam je 40-45%, ovisno od nijanse." Zatim se obojena masa ponovo ohladi pre nego što pređe preko valjka za mešanje dok boja ne postane jednolična i više ne ostane neumešanog pigmenta. Uglavnom je potrebno pet prolaza kroz valjak dok se Dermacolor Camouflage Creme ne bude mogla pakovati u male ili velike plastične kutijice.

Punjenje: Umeće tehničke interakcije

Kada postoji velika narudžba, za punjenje nekoliko hiljada proizvoda, ovaj materijal za smesu završava u sobi iza vrata s natpisom "stroj za punjenje". Ovaj je uređaj toliko važan za proizvodnju da čak ima i vlastiti telefonski produžetak, kao što to označava znak na vratima. Unutra su, zajedno s transportnom trakom, velike metalne posude u kojima se sirova smesa zagrijava i postaje tečna. Čvrsta cev povezuje ih s mlaznicama koje se zaustavljaju tačno iznad transportne trake. A onda je mehanički proizvodni postupak poput umetnosti tehnološke sinhronizacije: prazni spremnici za šminku postavljaju se na približno četiri metra dugačak remen koji polako prolazi ispod mlaznica. Njegova brzina putovanja mora se tačno podudarati s brzinom i intervalima u kojima mlaznice izbacuju šminku pod visokim tlakom, inače bi previše ili premalo proizvoda završilo u spremniku - ali su ovakve pogreške u punjenju samo hipotetičke. U praksi je koordinacija uvek savršena. Ispunjeni spremnici nastavljaju dalje u rashladni tunel koji smrzava i učvršćuje šminku na oko -9 stepeni, a nakon otprilike četiri minute njihovo putovanje je gotovo. Poklopci se stavljaju, nalepnice su pričvršćene i kamuflažne kreme spremne su za prodaju.

Ručno punjenje

Manji volumen obično se popunjava ručno. Dnevno se proizvede najviše 500 jedinica ručnim metodama punjenja. To nije nešto što se može postići samo pravim stavom; potrebna je veština i potrebni su upaljači na plin koji su pomenuti na početku. Materijal za smesu se u delovima iz plastičnih spremnika presipa u male emajlirane posude i polako se zagrijava na električnoj peći da se istopi. Broj nijanse - D19, na primjer, ili D4 - prethodno je napisan na posudama, crvenim markerom kako bi se osiguralo da se nijedna boja ne pomeša. „D4 je naša najprodavanija boja; postoje formulacije za 424 nijanse ”, kaže Yousef Atapour. "A proizvod je sve popularniji", dodaje s vidljivim ponosom. "2009. proizveli smo osam tona Dermacolor kamuflažne kreme - 2017. ta je količina iznosila dvadeset tona." Izvanredna količina, s obzirom na to da mala kutijica sadrži 4 grama, a velika na kojoj se trenutno radi, 30 grama. Nakon što smesa postane tečna, vreme je da krenete dalje - upaljači na plin spremni. S lončetom u jednoj ruci i upaljačem u drugoj, pokreti radnika impresivno su precizni. Prvo se plamen koji traje sekundu, usmeri u praznu ambalažu, a nakon toga ide oko tri sekunde uvežbanog presipanja proizvoda mirnom rukom, dok se spremnik ne napuni. "Plamen osigurava da je proizvod ujednačen", kaže Atapour. “Ponekad se mehurići zraka pojave u glavnini tekućine zbog mešanja. Oni pucaju kad se zagriju. Spaljivanje površine važno je, jer u suprotnom mehurići zraka mogu prouzrokovati male rupe nakon hlađenja. " To bi bilo vidljivo nakon samo deset minuta, kada se Dermacolor Camouflage Creme ohladi na sobnu temperaturu. Ali kao što rekoh - samo u teoriji. U praksi se za sve što se proizvodi u Kryolan fabrici, može pouzdati da se radi s najvećom preciznošću. Uvek.