Pro saveti

Kolor korekcija-korekcija boja

Temelj znanja bilo kojeg profesionalnog vizažista je ovladavanje korekcijom boja, a bez dobrog razumevanja teorije boja jednostavno neće biti moguće šminkom prekriti nepravilnosti na koži.
Korekcija boje utemeljena je na osnovama teorije boja, za ispravljanje diskoloracija, pa će se suprotnosti na krugu boja neutralisati.

Zvuči jednostavno? I jeste, međutim, postoji vreme i mesto za korekciju boje - a prava veština dolazi sa sposobnošću prepoznavanja jedinstvenog tona kože svakog lica, znajući gde, kada i u kojoj prilici se koristi korekcija, uz uvažavanje i poštovanje individualnost svake osobe.

Problem. Rešenje

Kao što i samo ime govori, korekcija boje potrebna je kada nešto treba korigovati, kamuflirati. To je rešenje problema i nije nužno potrebno za svako lice na kojem radite. Na primer, ako ne možete da postignete dobro uravnotežen i ujednačen celokupni izgled tena samo uz pomoć podloge i korektora, kada se nepravilnosti poput podočnjaka, područja crvenila, mrlja ili čak lice bez sjaja naziru i ispod šminke, rešenje se nalazi u kolor korekciji.
Kad se odlučite za kolor-korekciju, postoje tri koraka. Prvo, morate odrediti gde trebate da radite korekciju, npr. da li je to ispod očiju ili oko nosa. Tada morate tačno da definišete šta nameravate da prekrivate, šta bi mogle da budu tamne senke na licu, žutilo ili crvenilo, a tek tada možete da utvrdite tačne nijanse i proizvod koji treba da koristite - i od ključne je važnosti da pažljivo odaberete korektivne nijanse, inače bi čitav make-up izgled mogao da liči na malu katastrofu.

Paul Merchant, voditelj globalnog Kryolan tima šminkera, uvek pri ruci ima svoj pouzdani krug boja: "Uvek je korisno imati krug s bojama u svom kompletu - već dugi niz godina radim kolor korekciju u svim vrstama šminkerske umetnosti, a u svoj krug s bojama se uvek pouzdam kad naiđem na neobičan podton.

Prezentacija i korekcija

Moć korektivnih boja ne sme se podceniti. Nakon što ste prepoznali problematična područja pomoću kruga u boji i razumete tonove i podtonove kože (pogledajte M.U.I. izdanje 4 za sveobuhvatan vodič o tome), na raspolaganju vam je čitav spektar rešenja:

Žuta - može da se koristi za prekrivanje ljubičastih ili plavih nijansi, poput proširenih vena, modrica, strija ili popucalih kapilara.

Pink & crvena - pogodne za upotrebu oko očiju, za prekrivanje tamnih podočnjaka.

Narandžasta & boja lososa odlične za podočnjake i tamne mrlje, uzrokovane starenjem ili UV zrakama, a čak prekrivaju i plave modrice. Ova korektivna boja favorit je edukatora u Kryolan kompaniji, Josa Brandsa, koji redovno koristi narandžastu kako bi prirodno korigovao određene tamne tonove kože.

Zelena- jedna od najčešće korištenih korekcijskih nijansi; koristiti se za maskiranje bilo čega, od umerenog crvenila i mrlja, do crvenih mladeža, osipa, tragova akni i stanja kože koja se ispoljavaju crvenilom, kao što je rozaceja

Boja breskve- svetlija verzija narandžaste boje, pa se koristi na svetlijim plavim tonovima, kakvi su npr. plavi podočnjaci.

Ljubičasta, grimizna & plava- odaberite ljubičastu kako biste neutralisali žute tonove, a plavu za korekciju narandžaste, npr. za prekrivanje tamnih mrlja ili fleka od proizvoda za samotamnjenje.

Ne žurite dok birate kamuflažnu boju i pravite strategiju korekcije, a pravilo broj jedan je da prilagodite intenzitet korekcije jačini svetlosti ili pigmentu u koži. Ako je koža svetla, verovatno će vam biti potrebne najnežnije i najsvetlije nijanse na vašoj paleti. Ako je koža srednje tamna, maslinasta, potrebna Vam je tamnija verzija korektora, a tamni tonovi kože zahtevaju još tamnije. Na primjer, roze boja može dobro izgledati ispod očiju kod modela s bledom kožom, dok bi za tamniju put bila potrebna narandžasto-breskvasta nijansa; isto pravilo vredi za sve korektivne nijanse.

Pravi odabir korektora

Postoji nekoliko različitih vrsta proizvoda i načina nanošenja kod korekcije boje, najčešće su to kreme i tekućine, a rešenje koje koristite ovisi o osobnim preferencijama u kombinaciji sa specifičnim nepravilnostima na koži.

Fluidi, poput Ultra Make-up baze, idealni su za manje korekcije i pružiće blago prekrivanje; savršeni su za ujednačavanje tena i prekrivanje mrlja.

Kremasti proizvodi nude srednje i visoko prekrivanje kako bi sakrili izraženije boje, nepravilnosti kože i pigmentaciju. Dermacolor kamuflažna krema razvijena je posebno za korigovanje i prekrivanje problema s kožom ili čak možete da isprobate Ultra Foundation krug s bojama, koji dolazi u nijansama s tri, četiri i šest boja, s ukupno 35 kombinacija.

Pazite da ne napravite grešku…

Što se tiče nanošenja, zadnje što vam je potrebno jesu korektivne nijanse koje se proziru kroz podlogu ili kožu koja izgleda prenašminkana i presvetla na nekim područjima, pa je presudno da odaberete prave nijanse. Analizirajte i dobro pogledajte kožu na prirodnom, neutralnom svetlu. To je najbolji način da pravilno korigujete nijanse.

Koristite korektore preko prajmera za šminku, ali ispod tečnog pudera. Budite oprezni ako ispravljate određenu nepravilnost na koži i koristite negujući prajmer na bazi vode za osetljivu kožu, poput Ultra podbaze. Svaki sloj šminke uvek fiksirajte puderom u prahu koji je kompatibilan s podlogom; najčešća pogreška u korekciji je njeno nedovoljno fiksiranje, pa se boje na kraju međusobno pomešaju, slojevi međusobno odreaguju, a koža izgleda čudno i ''blatnjavo''.

Još jedna česta pogreška događa se na području ispod očiju. Koža oko očiju je tanja, a nanošenje previše šminke će osobu samo postarati i naglasiti fine borice, te ih učiniti mnogo vidljivijim nego što to jesu bez šminke, stoga nanosite što tanji sloj proizvoda i isprobajte Make-up Blend s kremama kako biste razredili proizvod i učinili prekrivanje transparentnijim i laganijim. Zapravo, ‘manje-je-više’ bi trebala biti vaša mantra za korekciju boja - previše korektora može imati suprotan efekat i može skrenuti pozornost upravo na područje koje pokušavate prekriti. Lagani dodir kistom i dobro blendanje je bitno za ovaj postupak.

Nakon što usvojite osnove korekcije boja, otkrićete kako je korist od ove veštine nemerljiva. Na primjer, može vam omogućiti da koristite manje količine tečnog pudera i korektora zbog neutralizacije tona kože, što je posebno povoljno za fotografisanje u visokoj rezoluciji, jer debeo sloj šminke može izgledati teško i neskladno kroz objektiv fotoaparata.

Korekcija boje jednostavna je, ali raznovrsna tehnika kojom MUA raspolaže, a ako je dobro radite, možete preobraziti vaše šminkerske radove iz dobrih u spektakularne, ali koristite je pažljivo i oprezno, savetuje Paul Merchant: „Važno je imati realna očekivanja od šminke prilikom korekcije stanja kože poput ožiljaka ili mladeža koji su reljefni. Korektivna šminka menja samo boju, a ne teksturu - neće prekriti linije ili izdignuta područja, ali može odlično prekriti probleme kože, ujednačiti njen ton i transformisati živote, a ne samo izgled. "