Pro saveti

Kryolan veštačka krv Q&A

Vreme je da Kryolan veštačkoj krvi odamo počast koju zaslužuje i posvetimo se pobliže ovoj temi, kroz pitanja i odgovore. Naš SFX dizajner Gregor Knape je već radio šminku za filmske produkcije i detaljnije objašnjava koja je krv najpogodnija za upotrebu.
Skoro 70 godina - to je duga istorija legendarne Kryolan veštačke krvi. Konkretno, vrste krvi proizvedene od tada, od kojih su neke čak napravljene pojedinačno za glumce i velike (holivudske) produkcije, učinile su Kryolan svetski poznatim brendom. Kada je osnivač kompanije Arnold Langer proizveo prvu veštačku krv za pozorišnu predstavu 1950-ih, to je postavilo polaznu tačku za nastavak razvoja obimne linije proizvoda.
Do danas, asortiman veštačke krvi u Kryolanu se proširio na preko 20 različitih vrsta. Od proizvoda prilagođenih deci do realnih efekata krvi, uključujući specijalizovane linije za upotrebu u ustima i očima, Kryolan ima sve.
Specifična stvar u vezi sa tim: proizvodi se uvek razvijaju u saradnji sa filmskim, televizijskim i scenskim profesionalcima. Upravo zato što filmski setovi ne liče na, recimo, obične stanove, već su tu snažni reflektori i prostor ima jarko osvetljene, veštačka krv za film i televiziju mora imati jedinstvene kvalitete. Kada nove tehnologije kamera uđu na tržište, Kryolan često brzo radi inovacije i menja svoje proizvode.

Dakle, definitivno je vreme da Kryolanovoj krvi odamo počast koju zaslužuje i da joj posvetimo detaljna pitanja i odgovore. Naš SFX dizajner Gregor Knape je radio šminku za filmske produkcije i detaljnije objašnjava koja je krv najbolja za upotrebu.

Zašto veštačka krv iz Kryolana izgleda tako realistično?

Čak i osoba koja nije stručnjak može na prvi pogled reći da li je krv prava ili lažna. Prava krv oksidira na vazduhu i prelazi iz crvene u braon-crnu. Međutim, ova situacija se ne može u potpunosti imitirati veštačkom krvlju, zbog čega postoje različiti proizvodi za različite situacije. U asortimanu Kryolan naći ćete krv koja teče, krv koja se brzo suši i krv koja stvara imitacije osušene krvi, tzv. kraste. Glicerin se koristi kao osnovni sastojak kada želite da krv realno teče. Boje kao što je azorubin se potpuno rastvaraju, ofarbaju formulu i daju realističnu transparentnost prave krvi.

Da li je Kryolan veštačka krv sigurna za korištenje?

Kryolan proizvodi se proizvode u skladu sa svetskim kozmetičkim smernicama. To znači da su proizvodi potpuno bezbedni kada se koriste u skladu sa njihovim uputstvima. Nasuprot tome, mnoge manje „profesionalne kompanije“ prodaju proizvode koji dobro funkcionišu, ali su često nesigurni i distribuirani na nekontrolisan način. Zbog toga, prilikom kupovine veštačke krvi, uvek vodite računa da proizvodnja ispunjava određene smernice.

Koji tip krvi je najbolji za fotografisanja?

Najbolja je krv koja sporo teče, kao što je HD Blood. Prirodni putevi koje formira dok se spušta niz kožu usled gravitacije izgledaju sjajno na slikama. Potpuno neproziran Special Film Blood IEW dobro se pokazao pri slabom osvetljenju, pa čak i na tamnoj odeći.

Dobra alternativa konvencionalnoj krvi su tipovi krvi poput gela kao što su HD Blood Gel, Blood Paste IEW ili naš Woundfiller. HD krv u gelu je veoma sjajna, a zbog svoje providnosti pri nanošenju ove vrste krvi na kožu nastaju svetlije i tamnocrvene, skoro crne površine. IEW neprozirna krvna pasta je savršena za snimanje jezivih scena u polumraku. Woundfiller je prozračna pena koja pomaže u oslobađanju gušćih gelova, kako bi se stvorio efekat povreda na većim površinama kože.

Koji tip umjetne krvi izgleda dobro kada se snima u visokim rezolucijama, HD/4K?

Tipovi krvi kao što su Supreme krv, HD krv ili Drying krv su najpogodniji za kamere visoke rezolucije. Neprozirni tipovi krvi, kao što je IEW Special Film Blood, izgledale bi previše neprozirno na filmskim kamerama, poput otopljenog karmina. Međutim, pored rezolucije kamere, osvetljenje je takođe veoma važno, možda čak i presudno: što je scena tamnija, to je bolje raditi sa neprozirnim vrstama krvi. Najbolje je testirati svetlo pre nego što se odlučite za vrstu krvi.

Koja krv izgleda najrealnije kada se gleda golim okom?

Supreme krv i Drying krv izgledaju izuzetno realistično na dnevnom svetlu. HD Blood izgleda malo žućkasto, ali i dalje realistično kada se gleda golim okom.

Koji tip krvi se može koristiti u očima, bez problema?

"Oči koje krvare" na ekranu se obično stvaraju digitalnim efektima u postprodukciji. Zato izgledaju tako realno. Međutim, nije moguće proizvesti veštačku krv koja je toliko neprozirna i gusta a da je takođe pogodna za upotrebu u očima. Međutim, za nas je imperativ da pravimo bezbedne proizvode, zbog čega u našoj ponudi imamo specijalnu Kryolan krv za oči. Daje jaku, crvenu boju beonjačama vaših očiju – barem na kratko. Ne zaboravite da ga ne koristite u kombinaciji sa kontaktnim sočivima ili kada imate iritirane oči. Najbolji rezultati će se postići kada se nanese na spoljašnje uglove oka na donjem kapku. Rezultat može trajati do jednog minuta. Važno je koristiti krv za oči neposredno nakon kupovine. Nakon otvaranja, ima kratak rok trajanja.

Koji tip krvi sme da se koristi unutar usta?

Supreme Krv Internal je na bazi specijalnih rastvora šećera i može se progutati bez oklevanja. Takođe je odlična, ali manje dobrog ukusa Specijalna Filmska Krv IEW.

Šta su kapsule sa krvlju?

Kapsule sa krvlju TF su želatinske kapsule koje sadrže poseban prah. Posebno su dizajnirane da se koriste u ustima, a kada se razgrizu, lagano se zapene i stvaraju svetlocrveni efekat krvi u reakciji sa pljuvačkom. Alternativa je prebaciti Supreme Blood Internal u želatinsku kapsulu. Ovo može trajati nekoliko dana, a krv će realno curiti iz usta.

Šta su kesice sa krvlju?

Kesice sa krvlju su napravljene od providne plastične folije koja lako puca i napunjene su specijalnom IEV krvlju. Uglavnom se koriste kada se prikazuju "živi" napadi. Zbog neprozirnosti IEW, efekat krvi izgleda realistično čak i na tamnoj odeći. Čak i ako krv uđe u usta, ovo je bezopasno. Međutim, kesicu za krv ne treba eksplicitno koristiti za oralnu upotrebu.

Kako da sprečim da se veštačka krv razmrlja po koži?

Fresh Scratch-Krv za ogrebotine se posebno lako nanosi na kožu špatulom ili sunđerom kako bi se imitirale manje posekotine, krastice ili ogrebotine. Kada se osuši, otporna je na razmazivanje. Drying krv je odlična za popunjavanje svežih ubodnih rana, na primer. Može da se nanosi kao tečnost i brzo se suši do filma otpornog na abraziju i vodu ali i dalje izgleda kao da je sveža krv. Zbog svoje neprozirnosti, F/X krv je vidljiva i pri slabom svetlu, zbog čega je pogodna za snimanje u polumraku ili na tamnim tkaninama.

Kako se uklanja veštačka krv?

Sredstvo za skidanje šminke ili maramice za bebe ne treba koristiti kada uklanjate lažnu krv, jer losioni za negu u maramicama samo guraju boju dublje u kožu. Pravi, čvrsti sapun uklanja veštačku krv sa kože bolje od emulzija ili gela za pranje. Sapun mora da se dobro zapeni uz lagano mešanje, jer pena izvlači pigmente i rastvorljive boje iz pora. Ovaj postupak treba ponavljati dok ne uklonite veštačku krv. Nakon toga, najbolje je naneti proizvod za negu kože.

Da li se veštačka krv lako uklanja s tkanina?

Kryolan veštačka krv je prvenstveno kozmetički proizvod – mora da bude bezbedan i da ispunjava uslove da je bezbedna za kožu i da je koža dobro podnosi, da ne izaziva alergijske reakcije ili druga upalna stanja kože. Nažalost, visokokvalitetne kozmetičke sastojke nije automatski lako ukloniti sa odeće. Međutim, Kryolan čini sve što može da proizvede bezbedne proizvode sa optimalnim efektom, dok istovremeno obezbeđuje mogućnost pranja.

Evo nekoliko saveta za vas:
1) Isperite velike količine krvi sa tkanina sa dosta hladne vode, ispod tuša, pre pranja tkanine.

2) Nanesite odgovarajući deterdžent direktno na „mrlju od krvi“ i pustite da se upije pre ispiranja. Ako ostane žućkasta ili ružičasta fleka, ponovite postupak. Ovo se može uraditi i u mašini za pranje veša.

3) Što više sintetičkih vlakana je u sastavu odeće, to bolje! Boje ne mogu tako dobro da se uhvate za glatka vlakna. Prirodni materijali se teže peru.