Pro saveti

Kako obojiti delove od silikona

Protetika i rekviziti napravljeni od silikona potisnuli su starije materijale kao što su lateks ili elastična koža na margine. Njihova prozirnost mnogim gledaocima se čini živopisnijim i mesnatijim od neprozirnih materijala koji moraju biti mukotrpno obojeni u više slojeva.

Zahtev i realnost

Često nas pitaju kako da farbamo silikonske rekvizite, koji se često opipljivo koriste, na jednostavan, izdržljiv način i ne zahteva mnogo održavanja. Istovremeno, očekuje se „bioskopski“ rezultat i treba primeniti sve SFX tehnike kao što su airbrushing, prskanje i nanošenje slojeva.
Prvo, treba reći da na osnovu istraživanja za ovaj članak i iz sopstvenog iskustva, moram da kažem da je minijaturna, tehnički jednostavna, brzo implementirana i
bezopasna metoda dizajniranja silikonskih delova samo pusta želja.
Ako želite „Hollywood“, morate planirati da obezbedite rekvizite više puta i da više puta obnavljate korišćene delove.
Međutim, uz samo manje žrtve za filmski kvalitet (ako ih ima) i donekle nekonvencionalne tehnike, silikonski rekviziti se svakako mogu obojiti na veoma otporan način. Postoje dobavljači specifičnih silikonskih boja za farbanje delova, ali Kryolan ima i sve što vam treba.
Rupa u lobanji na slici je naručena za festival u Bregenzu. Zadatak je bio da se napravi sjajna povreda koja krvari da se ušije u svetlosivu periku ljudske kose, koja ni pod kojim uslovima nije smela da se otkine. Zahvaljujući testovima za Neronovu majku, sada mogu da prenesem neke, nadamo se, korisne savete. Srećno!

Bojenje ide preko slikanja

Sve što je obloženo silikonom je stabilno, otporno na habanje i perivo godinama. Zato pokušavam da se što više približim gotovom tonu kože i željenom dizajnu unutrašnjim bojama.
Naš [proizvod 60430/00 Silicone Colorizer]37405_0[/product] je savršen za ovu svrhu. Izuzetno intenzivne paste, boje silikonske preparate providne ili potpuno neprozirne i mogu se lako mešati. Bolje je početi sa malom količinom kolorizatora i dodati još ako je potrebno - slučajno sam na početku obojio nekoliko bedževa previše jako.



[proizvod 06081/00 Flocking Color Additive Shaker]64628_0[/product] je neophodan za živopisnu sliku u više boja, neujednačenih boja. Ova viskozna vlakna su izuzetno fina i kratka i daju providnu boju silikonskog komada i optičku dubinu. Za velike značke preporučujem [proizvod 06080/00 Flocking Color Additive 50 g]13974_0[/proizvod] od 50g.
Međutim, [proizvod 06081/00 Flocking Color Additive Shaker]64628_0[/product] je posebno praktičan. Sadrži manju količinu flockinga u zgodnom šejkeru i takođe se može dopuniti. Šejker sprečava stvaranje grudvica i olakšava doziranje finih količina.
[proizvod 06080/00 Flocking Color Additive 50 g]13974_0[/product] je dostupan u raznim bojama prilagođenim potrebama šminkera. Nijansi kože daju izuzetno providan rezultat u boji i mogu se koristiti i umesto [proizvoda 60430/00 Silicone Colorizer]37405_0[/product]. Crveni i plavi tonovi simuliraju cirkulaciju, žive i intenzivne boje omogućavaju izuzetno raznolik dizajn boja.

Preporučujem da [proizvod 60430/00 Silicone Colorizer]37405_0[/product] i [proizvod 06080/00 Flocking Color Additive 50 g]13974_0[/product] mešate u jednu komponentu u slobodno vreme i tek onda započnete reakciju.



Uz pomoć [proizvoda 60430/00 Silicone Colorizer olive]37405_9555[/product] i [proizvoda 06080/00 Flocking Color Additive 50 g tamnocrvene]13974_7516[/product] i [proizvoda 06080/00 Flocking Color Addi 50 g plava]13974_7528[/product], bleda lobanja se može brzo i lako imitirati. Ova nijansa je u silikonu i nikada se neće utrljati ili isprati.

Bojenje silikonom MF

Za farbanje silikonskih delova sa glavnim ciljem trajnog bojenja mogu se uzeti u obzir samo silikoni. Drugi dobavljači nude veoma skupe sisteme od 2-3 komponente, ali ja sam želeo da se snađem bez takvih kupovina. I nakon nekoliko pokušaja, rešenje je bilo prilično jednostavno: naš silikon koji odliva život [proizvod 62701/00 Silicone MF]12131_410[/proizvod] se izuzetno brzo veže, snažno reaguje na liveni silikonski deo i otporan je na dodir nakon vezivanja.



Važno pravilo za uspešan rad ovom metodom je „sveža” podloga za farbanje. Silikonski deo koji se projektuje treba da bude ofarban što je pre moguće nakon vađenja iz kalupa. Nisam sproveo veću seriju testova da bih utvrdio koliko dugo odlivanje može da leži pre nego što se ova slika više ne drži. I u pojedinačnim testovima sa starijim silikonima, [proizvod 62701/00 Silicone MF]12131_410[/product] se takođe i dalje dobro pridržavao - ali da biste bili sigurni, trebalo bi da zakažete livenje i farbanje odmah jedno za drugim. Ni u kom slučaju ne smete temperirati silikon, odnosno ubrzati reakciju toplotom.
Za lako farbanje, možete jednostavno da obojite [proizvod 62701/00 Silicone MF]12131_410[/product] sa Boja za silikon (za ove male količine već koristim čačkalice i igle kao pomoćna sredstva za doziranje). Nakon dodavanja, imate oko 5 minuta da nanesete silikonsku boju na radni predmet. Posle 20 minuta, sloj boje je reagovao i neodvojivo se vezao za osnovni materijal. Koristite fen da biste to ubrzali na sekunde.



Za tečniju teksturu i dodatnu finoću, šaržu boje možete razblažiti alkoholom za trljanje. U ovom slučaju, radite sa odgovarajućom radnom zaštitom. Ove slike su snimljene u našem izduvnom ventilatoru. Doziranjem [proizvoda 60430/00 Silicone Colorizer]37405_0[/proizvod] i razblaženjem alkoholom za trljanje možete postići veoma fino pranje; sunđer sa štapićem obezbeđuje nepravilnu primenu. Takođe, eksperimentišite sa različitim teksturama tokom podešavanja Silicone MF Color.



Ova makro slika bi trebalo da dokaže da su gradijenti boja i velovi mogući sa ovom metodom, koja će se održati sa svim metodama snimanja.
Za veću živost i dupliranje digitalne slike, boju možete poprskati četkom ili četkicom za zube.
Da biste to uradili, tekstura treba da bude malo čvršća i jača u boji nego za pranje.



Takođe sam prošao ovu mešavinu kroz [proizvod 60430/00 Silicone Colorizer]37405_0[/product]. Sa dovoljnom veličinom mlaznice (>0,4 mm), ovo takođe funkcioniše prilično dobro - ali mi se čini da kompleksno čišćenje oduzima previše vremena, a rezultat sa sunđerima i ostalima je dovoljno dobar.

Zanimljiva karakteristika pastozne mešavine boja Silicone MF je plastična primena. Vidno se ističu male vene.



Zadatak festivala je bio da stvori utisak tečne krvi, koja ni u kom slučaju ne sme da mrlja. Sa odgovarajućim oblikovanjem radnog komada, fluidnost Silicone MF boje može se savršeno iskoristiti za ismevanje tečnosti koja nije jedna.
[proizvod 62701/00 Silikon MF]12131_410[/proizvod] sa velikom količinom [proizvod 60430/00 Silikonski kolorizer]37405_0[/proizvod] daje veoma blago providnu, ubedljivu „silikonsku krv“.

Dok ga možete koristiti kao farbu lopaticom ili četkom, u većim količinama se uliva u svaku pukotinu i pore i stvara lokve i nakupine veoma realističnog izgleda. Možete ga utrljati u udubljenja, izravnati ili razmazati, pa čak i poprskati krvavo crveni silikon.



Livena silikonska MF boja formira površine visokog sjaja, glatke kao ogledalo. Ako se sjaj ikad izgubi kroz kontakt, jednostavno čišćenje ili mala količina [proizvod 01611/00 Hidro ulje za uklanjanje šminke 100 ml]11810_410[/proizvod] ili lak za kosu pomoći će vam da vratite stari visoki sjaj - bez ugrožavanja perika, prirodnu kosu ili kostime.



Kada se [proizvod 62701/00 Silicone MF]12131_410[/product] pravilno očvrsne, više se ne može povući ili oprati sa silikonskog komada. Može se rastegnuti, povući ili savijati a da se sloj boje ne ljušti. Prototipovi u mojoj radionici, stari oko 12 meseci, ne pokazuju znakove starenja.



Nadam se da sam uspeo da podelim neke korisne trikove.
U svakom slučaju, sa entuzijazmom ću se baviti nekim odsečenim rukama kojima je još potrebno malo trajnog farbanja.