Iza kulisa

Lip Stain-mat tečni ruž za usne

Daniel Gräber stoji u prostoriji za proizvodnju u fabrici Kryolan i pažljivo skida pokrivač bele četvrtaste posude. Ono što se unutra vidi je gomila blistave ružičaste boje.

"Ovde imamo 20 kg Lip stain ruža u nijansi Pop", kaže uposlenik, koji nehotice trepne kad ugleda intenzivnu boju. "To je vrlo intenzivna nijansa, a neonski pigmenti nisu ni dodani." Ova koncentrirana masa pokazuje savršeno jasnu blistavu jarku boju koju ima Lip Stain. Make up proizvod zbog kojeg su stručnjaci pre nekoliko godina jednoglasno odgovorili kategoričnim: "to nije moguće". Ono što je Yousef Atapour razvio, na prvi pogled je izgledalo kao paradoks. "Zahtevi su još jednom bili zaista zanimljivi", kaže glavni dizajner proizvoda i još uvek ne krije zadovoljstvo što je uspio savladati ovaj izazov. "Proizvod je za osetljive usne - ne bi ih smio isušivati, već bi se trebao brzo osušiti na usnama i postići mat efekat. Mora biti otporan na razmazivanje, postojan i ne treba ga biti teško skinuti." Stoga se u početku naš dizajner iranskog porijekla, poigravao sastojcima u bazi ruža i razmišljao o tome koji bi se od njih mogao koristiti i dobro uskladiti jedan s drugim, odnosno koji se međusobno neće odbijati. „Lip stain je pasta i njena konzistencija je vrlo posebna“, objašnjava on. „Baza se sastoji od rastvarača, sredstava za zgušnjavanje, tvari za stvaranje filma, sastojaka za negu i ulja kako bi se sprečilo isušivanje kože.“ Zvuči jednostavno. Međutim, bilo je potrebno mnogo fokusiranog rada i ispitivanja u laboratoriju kako bi se formula malo po malo izgradila. Rezultat je uvek bio isti: određeni sastojci nisu dobro funkcionirali zajedno s drugima. Stalno su se ponavljale disonance, posebno kada su u pitanju rastvarači i sastojci koji stvaraju film; ponekad je rezultat bio previše lepljiv, ponekad previše suv, a ponekad nije uopšte bilo harmonije, a pojedinačni sastojci dominirali su kombinacijom nakon nekoliko sati u ormaru za sušenje. "Posle otprilike sedmicu dana imao sam dobru osnovu koja je ostala stabilna", sjeća se Yousef Atapour. „Tada sam morao proveriti koje su boje i pigmenti kompatibilni s ovom bazom. Na kraju krajeva i pigmenti imaju svoje jedinstvene osobine. Neki apsorbiraju puno, neki nikako. To je poput rada sa šećerom i brašnom u kuhinji. Brašno zgusne smjesu, dok se šećer isprva rasprši. Zbog toga sam tada trošio vreme na pojedine nijanse boja. Kada je Kryolan u pitanju, ne postoje samo tri boje. Naš raspon varijacija boja jedna je od naših prednosti i nešto za što se zalažemo i za šta radimo. " I zato je Yousef Atapour već pomešao 12 nijansi, koje su trebale proći više testova pre predstavljanja na tržištu; oni se zatim šalju u laboratorij njegovog kolege radi kontrole stabilnosti.

Stres test

U procesu razvoja proizvoda, proizvodi su testirani i ispitana je njihova stabilnost. U radnom području nalazi se toplotni ormar sa konstantnih 40 stepeni Celzijusa, gde potencijalni novi proizvodi moraju odstajati u originalnom pakiranju jedan do tri meseca. „Korištenje toplote simulira duže vreme skladištenja. Proizvod koji može izdržati ove uslove jedan do tri meseca može izdržati i duži vremenski period. Ovo se temelji na iskustvu ”, objašnjava hemičar dr. Gottfriedsen. Nakon ovog postupka, ispitni proizvod mora se održati i proći test stabilnosti, što znači: Kako podnosi toplotu u pogledu izgleda, mirisa, konzistencije, primene i pakiranja? „Proveravamo jesu li izvorne karakteristike i dalje iste“, kaže dr. Gottfriedsen. „Proveravamo je li se proizvod razdvojio, sadrži li i dalje sve iste sastojke ili su neki isparili. Lip Stain sadrži mnogo isparljivih rastvarača. Ako isparavaju, baza postaje suva i više se ne može nanositi tako lako. Osim toga, moramo osigurati da se vreme sušenja samog proizvoda ne menja i ne skraćuje; šminker još uvek mora biti u mogućnosti da ga lako nanese i izblenda. Boja bi trebala biti i dalje intenzivna i testiramo miris: jesu li sastojci razvili još jedan miris zbog vrućine ili miris ostaje nepromenjen? Kako izgleda ambalaža - je li se promenila boja, je li se smanjila ili postala mekša? Za proizvode koji sadrže vodu radimo i dodatna mikrobiološka ispitivanja. Međutim, to nije slučaj za Lip stain jer to okruženje nema prave uvjete za rast mikroba. " Ako su svojstva proizvoda nepromenjena nakon testnog vremena u toplim uslovima, proizvod se smatra kompletnim. Nakon ispitivanja primene na red dolazi dugoročna kontrola stabilnosti u trajanju od 6 meseci pre nego što se proizvod konačno pošalje u proizvodnju.

…and so it goes on

Sledeći Atapourov recept, pojedinačne nijanse se međusobno mešaju u proizvodnom području, homogeniziraju se pomoću valjka i pune u bele posude - baš poput one koju je Daniel Gräber otvorio na početku. Lip Stain se proizvodi u radnom prostoru veličine oko 2x1 metar. Prvi korak uključuje punjenje visoko pigmentirane smjese u spremnik od nehrđajućeg čelika, koji se zatim hermetički zatvori. „To treba učiniti tako da nijedan isparljivi rastvarač ne ishlapi; formula deluje samo sa upravo ovim sastavom ”, objašnjava stručnjak. „Međutim, ponekad se dogodi da baza lako prođe test stabilnosti, ali je mašine ne mogu obraditi.

Volim Lip Stain zbog njegove postojanosti. Proizvod traje celi dan. Kao šminker, ovo je ključni faktor koji želite za sve svoje proizvode - posebno za usne. Lip Stain ima ovaj prekrasan baršunasti mat završetak. Proizvod savršeno klizi preko usana i ne povlači usne prilikom nanošenja. Omogućuje nekoliko slojeva aplikacije za veću pokrivnu moć. Preporučujem nanošenje Lip Stain-a preciznom četkicom za usne ili prstima - samo pazite da ga utapkate - i tada ćete dobiti prekrasne rezultate. Za definiciju usana ili nanosim Faceliner pre ili nakon što koristim Lip Stain. Ovo mi daje savršenu definiciju i osigurava da boja ne klizi na okolnu kožu. Uvek preporučujem da nanesete balzam za usne za hidrataciju pre korištenja Lip Stain-a. Lip Stain koristim kad god mogu - nema ograničenja. Odličan je za beauty, fashion, ali i za SFX rad - stvarno možete primeniti Lip Stain za sve vrste šminke, a volim ga koristiti i na sebi. Ako nemam boju koju želim koristiti, pomešam dve ili tri boje kako bi postigao željeni rezultat. Ponekad dodam i sjajni završetak bilo kojim sjajem za usne preko Lip staina. Lip Stain je tako svestran i dugotrajan proizvod.
MUA Gemma Horner

Treba voditi računa i o viskoznosti proizvoda. Ako je jako gust i lepljiv, to može uzrokovati probleme prilikom punjenja u ambalažu. " To je razumljivo, jer se Lip stain za usne „Pop“ pre obrade čini poput kremastog i mekanog moussea od jagoda. Kako bi takav trebao proći kroz milimetarski otvor bočice u koju se puni ? „Pomoću pritiska vazduha“, kaže Daniel Gräber. „Spremnik je dole u obliku levka, sa cevčicama na kraju se smesa prenosi u distribucijski blok. Tamo je čekaju klipovi koji sitnim mlaznicama u ambalažu doslovno ispucaju tačno potrebnu količinu - četiri mililitra.

Lip Stain je vrlo postojan tečni ruž za usne sa intenzivnom pigmentacijom, a boje su vrlo upečatljive i jake. Precizne konture lako se postižu pomoću Lip Stain-a zbog njegove tečne formule. Jednostavan je za upotrebu i najčešće je dovoljan jedan sloj. Naravno, boju možete nadograditi dodavanjem slojeva. Radije ga nanosim četkicom za usne iz higijenskih razloga. Ponekad više volim da nanosim Lip Stain kao bazu, a zatim dodam ruž ili sjaj na vrh, ovisno o rezultatima koje želim postići. Takođe preporučujem mešanje Lip Staina-a s drugim proizvodima kao što je HD Cream Liner. Čini čuda, možete stvoriti bilo koju nijansu koju želite i postići lepu teksturu. To je toliko trajan proizvod da je savršen za venčanja i druge zabave. Pre nanošenja Lip Staina, savetujem da se uradi piling usana, a zatim nanese balzam za usne kao podloga za Lip Stain.
MUA Emilie Guillermin



Pune se odozdo prema gore. ” Pokazuje na mini mlaznice: "Ovde to dobro vidimo." Ali vidi se samo dobro uvežbanim okom, izgleda: nama se čini da se napune u sekundi. Kružni disk, čija je vanjska granica uokvirena s 24 otvora, rotira se pored linije za punjenje i stavlja spremnike za ruž u pravi položaj. Radnik sterilnim rukavicama ubacuje prazne akrilne ambalaže- koje se nalaze u sterilnim kadama pored njega - u otvore, a zatim labavo spaja stoper na vrhu. "Možete uticati na svaki dio radnog procesa i prilagoditi svaku stanicu i brzinu s kontrolne ploče", kaže uposlenik Gräber i pokazuje na belu kutiju pored spremnika sa 17 prekidača, sa različitim tipkama, zelenim i crvenim dugmadima i priključnicama, koji nisu jasni laicima. To bi mogao biti dio avionske kabine, što se nas tiče. Šareni kablovi su povezani, vise sa strane i završavaju negde u aparatu. Pored toga, analogno brojilo koje se čini neobično zastarelo beleži proizvodnju i broji oko 1200 Lip Stain ruževa svakog dana. „Mašinu prilagođavamo na takav način da radnik može ispuniti sve procedure dok puni proizvod u ambalažu, a da ne naiđe na probleme“, objašnjava Daniel Gräber. Svaka ručno umetnuta prazna cevčica ruža prvo ide na punjenje vazduhom. Tada se u nju urezuje svojevrsni pečat samo jednim udarcem - klik! Zatim se aplikator umetne rukom. „Aplikatore možete dodati i pomoću mašine, ali to ima smisla samo za velike marže“, objašnjava Daniel Gräber. „Uvek smo sretni kada imamo količine veće od 700 ili 800. Pre nego što mašinu napunimo sledećom bojom, potrebno ju je temeljito očistiti, što može potrajati oko 2 sata”, kaže on i smeškajući se pokazuje na red sredstava za čišćenje pored mašine. "Ali barem imamo jača sredstva za čišćenje na raspolaganju, od dama koje ruž koriste na usnama". To je tačno, ali pomoću dvofaznog sredstva za uklanjanje šminke sa očiju, intenzivna boja Lip Staina se lako uklanja s usana - čak i najintenzivnija ružičasta.

Lip Stain je jedna od mojih omiljenih mat opcija za usne. Volim njegovu trajnost i pigmentaciju. ‘Rock’ je jedna od mojih ‘go to’ klasičnih crvenih boja za usne. Naprosto je savršena! Lip Stain je proizvod koji je dizajniran da se fiksira i zadrži na usnama kako bi se sprečio prenos ruža na okolnu kožu, odeću, pribor za jelo, čašu i sl., to nije prosečan tečni ruž za usne i stoga ga treba nanositi malo drugačije. Lip Stain deluje mnogo učinkovitije kada se utapka u usne i polako se nadograđuje, umesto da se nanosi puno proizvoda u jednoj aplikaciji. Ovaj proizvod dizajniran je tako da ima mat, baršunasti završetak. Nanošenje malo balzama za usne pre, može vam pomoći pri nanošenju, da Lip Stain prosto klizi preko usana, ali i da izgleda vrlo glatko na usnama. Pomoću sintetičke četkice ravnomerno pritisnite proizvod na površinu usana i ponavljajte postupak dok se ne postigne potrebna gustoća i prekrivna moć. Lip Stain je sjajan proizvod za bitne događaje poput venčanja i crvenog tepiha. Često ga koristim kao bazu za usne, čak i ako nanesem klasični ruž preko njega, samo da bih dobio postojanu osnovnu boju koja će potrajati.
Šef Kryolan šminkerskog tima, Paul Merchant