Pro saveti

Prajmer ili baza za šminku, pitanja i odgovori

Dobar prajmer zaista može podići vašu šminku na novi nivo, učiniti da izgledate besprekorno, kao da ste koristili filter ali uživo, u svakodnevnom životu. Pitali smo Kryolan eksperte o svemu što ima veze sa bazama za šminku, od toga kako da pronađete najbolju, do tehnike nanošenja kao i to da li nam je baza zaista potrebna.
Tu su i odgovori:

Šta je prajmer odnosno baza za šminku?

face primer je proizvod koji se koristi za pripremu kože. Koristeći pravi prajmer, možete postići uravnoteženu, balansiranu kožu pre nego što nanesete korektor i puder.

Zašto nam je potrebna baza za šminku?

Prajmeri nisu uvek potrebni ako je tip kože dobro izbalansiran. Prajmer je potreban kada moramo ujednačiti kožu radi boljeg i ravnomernijeg nanošenja, izgleda i/ili postojanosti šminke. Na primer, baza može popuniti fine linije i pore, upiti prirodna ulja ili hidrirati vašu kožu. Čak i ako imate ožiljke od akni ili rosaceu, baza može pomoći da vaša koža izgleda zaglađeno i ujednačeno kada stavite puder preko baze.

Koja baza za šminku je najbolja?

Ovo ovisi o individualnim potrebama svakog pojedinca. Ne postoji prajmer koji funkcioniše dobro na svim tipovima kože. Svaki prajmer ima svoju namenu. Zaista je teško pronaći prajmer koji bi imao sve sastojke i bio kompatibilan sa svakim tipom kože. Postoje baze koje su specijalno zamišljene i napravljene za osobe sa suvom kožom ili masnom kožom, poput naših Digital Complexion prajmera Complexion Primers.
Postoje neki prajmeri na tržištu na kojima je navedeno da su za sve tipove kože, ali mi savetujemo da nađete onaj koji je specijalno namenjen za upravo vaš tip kože.

Kako koristiti prajmer za šminku?

Dobra, kvalitetna baza treba da se koristiti štedljivo. Ako koristite previše proizvoda, to će negativno da utiče na postojanost šminke. Zamisao je da se postigne balans između hidratacije i matiranja kože, takozvani izbalansiran ten, koji je idealan za nanošenje šminke. Baza se nanosi na čistu kožu, pre nanošenja pudera. Potrebno je bazu dobro umasirati u lice, koristeći prste ili četkicu i spužvicu za puder.
Baza se nanosi na deo kože koji zahteva bazu, nema potrebe da je nanosite na celo lice, ako vam je ostatak lica ujednačen.
Ostavite da se baza upije u kožu, par minuta, a zatim možete da nanosite šminku. To će vam dati dodatno vreme da procenite da li je koži potrebno još hidratacije ili još matiranja, ovisno o tipu kože.

Na kojem principu baza (npr. Digital Complexion baza) funkcioniše?

Prajmeri su napravljeni da koriguju određene tipove i stanja kože, odnosno suve, masne ili one sa teksturom, neravninama. Sastojci su posebno odabrani kako bi se postigla uravnotežena koža. Zbog toga je svaka formula stvorena za različitu funkciju. Za suvlje tipove kože, hidratacija je ključna, pa obično ovi prajmeri sadržavaju visok sadržaj vode i/ili ulja, kao u Digital Complexion prajmer za suvu kožu. Sadržava i biljne ekstrakte koji u kombinaciji s ostalim sastojcima, smiruju potencijalne iritacije, zatim prajmer može poboljšati teksturu površine kože i omogućiti glatko nanošenje podloge. Kod masnih tipova kože postoji nekoliko načina na koje prajmeri mogu pomoći u borbi protiv sjaja na površini kože i spriječiti da ulja (sebum) utiču na puder. Neki prajmeri su u ovom slučaju na bazi silikona, što sprečava prolazak ulja do pudera. U Digital Complexion prajmer za masnu kožu, inovativne posebne čestice elastomera u prahu pomažu apsorbovati višak sebuma i kao rezultat daju uravnotežen izgled kože, ostavljaju mat efekat.

Da li je baza neophodna pre pudera?

Baze se mogu koristiti i kao samostalni proizvodi. Ako koristite bazu za suvu kožu, nanesite najpre hidratantnu kremu, a zatim bazu. Koža će izgledati podatnije i s manje teksture.

Da li je baza neophodna kod masne kože?

Da, jer proizvodi poput Digital Complexion pudera apsorbuju višak sebuma, ali osobe s masnom kožom obično imaju uvećane pore, a baza će pomoći da se pore popune i vizuelno smanje.

Koji prajmer je najbolji za suvu kožu?

Onaj koji hidrira kožu, poput Digital Complexion prajmera za suvu kožu. Na bazi je vode i ima anti-inflamatorne sastojke, koji smanjuju iritacije kože.

Da li baza začepljuje pore?

Ne, dobra baza neće začepiti pore. Digital Complexion baze izjednačavaju teksturu kože ali neće blokirati pore i narušiti prirodne procese na koži, odnosno onemogućiti koži da diše.

Može li se baza koristiti i na području ispod očiju?

Da, postoje baze koje su pogodne i za to osetljivo područje. To su lagane baze, koje ne sadrže previše ulja. Tu je koža najtanja i ima najmanju sposobnost upijanja. Ako kožu preopteretite s previše proizvoda, rezultat će da bude nakupljanje šminke i baze u finim boricama oko očiju. Naša baza za senke je inače odlična i kao baza za područje ispod očiju. Baza za senke

Zašto baza zaglađuje površinu kože

Neke baze imaju zaglađujući efekat, mogu dodatno imati i umirujuća dejstva, smanjiti iritacije na koži. Hidratantni sastojci često daju koži malo puniji izgled, učine je jedrom i zategnu, a to automatski pomalo zategne bore i izravna teksturu. Silikoni s druge strane popune neravnine na površini kože.

Zašto su Digital Complexion prajmeri pogodni za nove kamere i novu tehnologiju prilikom snimanja?

Prajmeri sami po sebi nisu dizajnirani za 4K-tehnologiju i visoku rezoluciju, ali pojačavaju efekat Digital Complexion tečni puder, Digital Complexion kremasta podloga, i Digital Complexion korektor. Ponašaju se kao savršene baze za ove proizvode, što daje besprekoran krajnji efekat i kožu koja je uživo kao fotošopirana.

Šta je multi-prajming?

Multi-prajming je tehnika nanošenja baze za šminku, kod ljudi s kombinovanim tipom kože, kada se više baza nanosi na područja na kojima su te baze potrebne, npr. na suvi dio lica baza za suvu kožu, a na masni dio lica baza za masnu kožu.
Pročitajte više o multi-prajmingu:
here