Proizvodi u fokusu

Veštačka krv

Ploppppp - crvena kapljica uz tupi zvuk pada u aluminijski sudoper, tvoreći mrlju veličine novčića, čije je središte tamnije, a rubovi malo neravni. Fasciniran, Gregor Knape promatra kako krvavo crvena tečnost polako teče niz njegovu ruku njegovom, kondenzirajući se dok ne postane gotovo crna i malo ispupčena na mjestu gdje pada.

"Osećam kao da me već nešto boli i da moram pozvati hitnu pomoć zbog toga", kaže SFX umjetnik uz veliki osmeh. Srećom, lečnička pomoć neće biti potrebna; tvar koja teče na tako realističan način nije stvarna krv, već proizvod pod nazivom Supreme krv - najnoviji razvoj dr. Jochena Gottfriedsena u asortimanu specijalnih efekata. "Često dobivamo zahteve za krv koja se zgrušava dok teče", nastavlja Gregor Knape. “Sa Supreme krvlju, približili smo se prirodnom efektu. Kako teče, gubi brzinu jer gubi na težini. Tada se čini da se zgrušava; učinak je vrlo autentičan. " Glavna osoba u timu koji razvija nove proizvode, Yousef Atapour vidno je uzbuđen zbog krvavog nereda u sudoperu. "Mnogo onoga što vidite u filmovima i na televiziji naše je delo - mogu to odmah prepoznati", objašnjava s ponosom. "Kryolan je najveći dobavljač veštačke krvi u Evropi." Čak se i Hollywood oslanja na stručnjake u Berlinu, a to je utemeljeno na tradiciji. Već 1950-ih, osnivač tvrtke Arnold Langer razvio je vrstu pozorišne veštačke krvi; pre rata stekao je iskustvo u proizvodnji u velikoj nemačkoj filmskoj produkciji UFA. U prošlosti je svaki novi razvoj tehnologije snimanja (TV i kino) stvarao potrebu i za novu vrstu veštačke krvi, jer je važno ono što kamera snima, a ne ono što glumci vide.

Izazovi

"Naš je bestseler do sada bio Special Blood IEW", kaže Gregor Knape. Otprilike 40 tona te krvi prodano je samo između 2008. i 2016. godine - ukupna količina koja bi mogla napuniti spremnik goriva poluprikolice. „Do sada je to bila najčešće korištena vrsta krvi, jer je savršena za pozorišne efekte i prilagođena starim tehnologijama snimanja. Ne možete ga koristiti za HD; pigmenti će reflektirati oštro svetlo fotoaparata, čineći krv neprozirnom, poput otopljenog ruža. " To nije nešto što primećuju samo profesionalci; svaki će gledatelj odmah shvatiti da je veštačka. „Svi mi imamo instinktivno znanje o tome kako krv izgleda - ugrađeno je u nas i neophodno za preživljavanje. Zbog toga je tako teško oponašati krv “, objašnjava stručnjak za SFX. "Da biste naterali ljude da se trznu, osete kratku navalu adrenalina, uplašite ih - proizvod mora biti istinski savršen i realan."

Koje su mogućnosti koje vrste krvi

Kryolan ima više od dvadeset različitih proizvoda u asortimanu veštačke krvi, svaki proizvod je dostupan u nekoliko nijansi crvene boje, kako bi kod gledatelja izazvao upravo ove gore navedene efekte. U osnovi se pravi razlika između vanjskih tipova koji se nanose na kožu i onih koji se mogu konzumirati bez problema. “Većina vrsta veštačke krvi je na bazi vode. To je često posebno pročišćena, destilovana voda - osim za krv za oči, za to koristimo sterilnu vodu iz apoteke ", objašnjava Yousef Atapour, a hemičar dr. Jochen Gottfriedsen dodaje:" Pri proizvodnji veštačke krvi mora se zadržati nekoliko kriterija. Prvo, tu je boja - da bi se veštačka krv interno koristila, mi moramo koristiti pigmente ili bojila koja su prikladna za upotrebu u hrani u skladu s kozmetičkim zakonodavstvom. Ovo je vrlo restriktivno; za to, između ostalog, koristimo karmin. Još jedna bitna stvar je viskoznost i način stvaranja kapljica. Mi kontroliramo koliko brzo teče kroz sastojke koje odaberemo. Na primer, baza Supreme krvi sastoji se od posebne otopine šećera. " Ta se protočna svojstva ispituju i promatraju na jednostavnom staklenom oknu, veličine A4 papira, koji je pričvršćen na metalni nosač pod uglom od 45 stepeni i premešten na rub sudopera u koji je Gregor Knape upravo kapao veštačku krv na vrlo dramatičan način. "Razvili smo Supreme Blood jer nam je nedostajala vrsta krvi koja je izgledala kao da je upravo izašla iz tela - nazvana je još i 'krv koja prska'. "Ubodete nekoga i krv lije iz te rane na slikovit način", opisuje. “To je vrlo realna vrsta krvi, dok je HD Blood estetski ugodna. HD Blood je takođe prozirna; razvijena je tako da kroz nju može proći vrlo plavičasta svetlost kamere. Zato je morala biti bez pigmenta; pod normalnim osvetljenjem izgleda previše smeđe, ali kroz HD rezoluciju i tehnologiju čini se stvarnom."

Ko koristi veštačku krv?

Da bi se uzeli u obzir svi zahtevi izvođačko/zabavne industrije, postoje vrećice s krvlju koje eksplodiraju ispod odeće, kapsule s krvlju koje se grize, očna krv i infuzije krvi koje lako teku kroz aparate za krv, pumpe i cevi u filmskim bolnicama. Krv kao pasta ili prah, vrste koje ostaju sjajne nakon sušenja ili one koje su blago skore i osuše i izgledaju posebno realno na dnevnom svjetlu - vojska i nemački Crveni križ naručuju ovu vrstu za operacije i vježbe. Naravno, možemo udovoljiti i posebnim zahtevima - na primer kada je potrebno 800 litara krvi za dramatično trčanje niz stepenice pozorišta tokom noćnih predstava o Nibelunzima. Nije iznenađujuće što je Yousef Atapour bio sposoban čak i za taj podvig, pa je svladao još jedan težak izazov: održavanje troškova proizvodnje krvi tako niskim da nisu proždrli budžet produkcije. Male količine krvi (15 ml) se takođe odlično prodaju- i nema ograničenja kako ih kreativno iskoristiti: "Snimao sam modnu kampanju u Južnoj Africi za Kryolan", izvještava voditelj globalnog make-up tima u tvrtki Kryolan, Paul Merchant. “Look je bio nadahnut majkom prirodom. Želeo sam da model deluje čarobno i snažno u mojem make-up dizajnu stvorenom od prirodnih nijansi i tekstura. Stoga sam koristio malo HD krvi na njenim kapcima kako bih postigao bogatu, sjajnu teksturu. Uspelo je i izgledalo savršeno."

Perivost

Gregor Knape krpom briše Supreme krv s ruke i ispire krvavu krpu pod tekućom vodom dok se potpuno ne ispere. “Još jedna prednost naše šećerne baze je pranje. Šećer se otapa u vodi bez obzira u kakvom je stanju, ” napominje. „Čak se i izgorena karamela može potpuno otopiti u vodi; to je ono na čemu se baziraju svojstva proizvoda koja se mogu prati. Na ovom području imamo do sada najbolje rezultate. Testirali smo ga u usporedbi s drugim brendovima. Našu Supreme krv External možete potpuno ukloniti samo mlakom vodom i nežnim deterdžentom za pranje rublja, onim koji je namenjen za pranje vune. " Ovde moramo napomenuti da je vanjska (external) krv odobrena kao kozmetički proizvod i lakše se ispire. S druge strane, Supreme krv Internal je odobrena kao prehrambeni proizvod i stoga se nešto teže ispire zbog različitih crvenih boja.

Poseban okus

Još su dve osobine po kojima se razlikuje realistična veštačka krv od stvarne krvi: Kao prvo, izostaje tipičan miris željeza. Takođe, umetna krv je slatka ili sadrži arome. "IEW ima okus jagode, jer same sirovine nemaju baš dobar okus, pa je neugodno iskustvo držati krv u ustima", napominje Yousef Atapour. “Ali susreli smo i izvođače koji ni to ili nisu voljeli ili nisu mogli konzumirati. Zatim smo pitali koji bi okus bio bolji, a odgovor je bio zeleni čaj ili pepermint. Doslovno sam tada skuhao dotični čaj i napitak dodao u krv. " U jedno nema sumnje: Krv iz Kryolana je uistinu posebna smesa.