Pro saveti

Ćelava kapa

Davno su prošli dani ideje i stava da se ćelave kape koriste isključivo da učine da osoba koja ih nosi deluje starije. Ćelave kape su danas postale posebna tehnika make up artista, koja nije vezana samo za pozorište i ograničena samo na postarivanje osobe.

Osim realnog učinka ćelavih kapa, ova se tehnika često koristi u nadnaravnom dizajnu šminke, tzv. fantasy make up i visokoj modi, kao što se vidi u dve kreacije u Kryolanovoj kampanji ''Perzefonin uspon - Kraljica podzemlja''.
Neophodno je uzeti u obzir okolnosti u kojima će se koristiti ćelava kapa kako bi se odredio tačan tip kape. Gumene ćelave kape sadrže gumeni lateks, u njima je povećana fleksibilnost, snaga i veća pokretljivost, stoga se često koriste među izvođačima. Ćelave kape Glatzan omogućuju savršenu i besprekornu primenu, ivice se mogu besprekorno uklopiti pomoću acetona, neophodnog kod snimanja tehnologijom visoke rezolucije koja naglašava bilo koji nedostatak ili nesavršenost. Nanošenje ćelave kape može se činiti zastrašujućim zadatkom jer uključuje mnoge procese, zahteva vežbu i znanje o proizvodima - koje proizvode treba koristiti i kada, koji su kompatibilni lepci i proizvodi za bojanje. Pravilno postavljanje ćelave kape neophodno je za postizanje realnog efekta, posebno kod teških područja oko vrata i ušiju. Da bi se usavršila primena ćelavih kapa, kosa se mora maskirati omotavanjem što je moguće ravnije uz glavu pomoću GF-Qat da je učvrstite.

Izazov

Da bi se postigao realan izgled kože, specijalni lepak B (Special Adhesive B) može se naneti tapkanjem pomoću gumene spužve za postizanje neravne površine i teksture. Nakon toga sledi bojanje i fiksiranje prahom. Za lateks ćelave kape, masne boje za gumene maske (Rubber Mask grease paint) daju intenzivno obojenje i sadrže ricinusovo ulje koje neće pokvariti gumu ćelave kape. Alternativno se može koristiti Aquacolor. Za dugotrajne efekte na ćelavim kapicama Glatzan, krema za kamuflažu Dermacolor Camouflage creme pomešana s izopropilnim alkoholom ili bojama za šminkanje na telu savršena je kombinacija boja. U posebnim slučajevima nanošenja ćelave kapice na tamnu kosu, upotrebite Dermacolor Camouflage Creme u ‘D32’ pomešanu s alkoholom za suzbijanje tamnijih tonova.

Sloj po sloj

Unatoč dostupnosti gotovih ćelavih kapa, mnogi make up artisti radije stvaraju vlastite. Za stvaranje ćelave kape Glatzan; možete koristiti porculansku ili plastičnu umetnu glavu kao kalup- uklonite sve linije ili oznake vidljive na kalupu i prepudrajte kalup puderom u prahu. To posle omogućava jednostavno uklanjanje kape bez povlačenja. Nanesite Glatzan L na kalup za glavu pomoću četke s prirodnom dlakom ili ružičaste spužve, nežnim potezima. Ponovite ovaj postupak ostavljajući 10-15 minuta između svakog sloja radi sušenja. Da biste stvorili vrlo elastičnu ćelavu kapu, nanesite samo 4 sloja. Za čvršću deblju ćelavu kapu odgovaralo bi 5-6 slojeva. Obavezno završite sa svakim slojem na drugoj tački kako biste postigli graduirani, tanki rub. Za manje sjajnu ćelavu kapu koja lakše prima boju, upotrebite Glatzan Matt za završni sloj.

Preporučuje se da se ovo osuši preko noći, iako nakon 6 sati posle nanošenja završnog sloja, možete ukloniti ćelavu kapu i započeti njenu aplikaciju. Ako vam se ćelava kapa stvrdnula tokom stajanja, jednostavno je zagrijte toplim zrakom iz fena za kosu kako biste joj vratili elastičnost.