Pro saveti

Teorija boja-za početnike

Boje... ili kako Vaš mozak registrira određene frekvencijske valove koji udaraju u vaše oči... naš su svet u Kryolanu. Naši znanstvenici rade s preko 170 čistih pigmenata kako bi Vam napravili svaku nijansu koja bi Vam mogla zatrebati.

Kao znanstvenici i kreativci, fascinirani smo teorijom boja. Podržavamo rad svakog umetnika za kojeg stvaramo šminku, a Paul Merchant, voditelj make up artista u tvrtki Kryolan UK, kaže: 'Teorija boja neophodna je u šminkanju, svakako je jednako važna kao i tehnika. Bez znanja o tome šminkeri bi lutali '. Znanost o teoriji boja omogućava umetnicima ne samo prepoznavanje, usklađivanje i ispravljanje nijansi kože, već i postizanje privlačnog, nezaboravnog i vizualno usklađenog make-upa. Ovdje istražujemo principe teorije boja; kruga s bojama, međusobnog sklada boja, kontekst i psihologiju te otkrivamo boje koje zapravo nisu boje.

Izum kruga s bojama

Krug s bojama, logičan sled boja u međusobnom odnosu, najbolje ilustrira teoriju boja. Uobičajeni kružni dijagram boja na bazi crvene, žute i plave - ili RYB (red, yellow and blue) - razvio je Sir Isaac Newton 1666. Od tada su znanstvenici i umetnici smislili mnogo drugih krugova, ali izvorni krug i dalje je najživlji za make up artiste. RYB krug u boji ima ukupno 12 nijansi. Primarne boje; crvena, žuta i plava. Sekundarne boje; zelena, narandžasta i ljubičasta - nijanse nastale mešanjem osnovnih boja. I na kraju, tercijarne boje; žuto-narančasta, crveno-narančasta, crveno-ljubičasta, plavo-ljubičasta, plavo-zelena i žuto-zelena - to su boje nastale mešanjem primarne i sekundarne boje. Mnogi krugovi u boji pokazuju svetle nijanse, a važno je imati na umu da sama teorija boja nije posebno relevantna za intenzitet pigmenta ili živost boje.

Jos Brands, voditelj internacionalnog edukacijskog tima u Kryolanu kaže ‘Bez obzira kakav make up izgled stvaram, uvek reguliram ton kože imajući na umu RYB teoriju boja. Kao MUA morate kontrolirati boje na licu. Boje koje se razlikuju od prirodne boje kože doživljavaju se kao ‘nezdrave’ pa ih moramo uravnotežiti komplementarnim bojama. Na primer, crvena boja na licu može se neutralizirati zelenim podtonom.’

Paul Merchant dodaje: ‘Na gotovo svakom seminaru i treningu koji održim, neko će me pitati kako prekriti tamne podočnjake. Kažem im da to jednostavno nije moguće bez korekcije boja i čim to pokažete ljudima oni su zadivljeni, ali to je samo osnovna teorija boja.'

Mir i harmonija boja

Harmonija se može definirati kao oku ugodna ravnoteža, balans u vizualnom iskustvu. Harmonija donosi vizualnu ugodu i osećaj reda koji je presudan za svaki uspešan make up izgled. Postoje mnoge teorije za harmoniju boja - raščlanili smo neke od ovih formula i uključili smo ih posle u temu - ali najčešće korištene metode su analogne, komplementarne i temeljene na prirodi. Analogne boje su bilo koje tri boje koje su jedna uz drugu na 12-delnom krugu s bojama, poput žuto-zelene, žute i žuto-narančaste. Komplementarne boje su bilo koje dve boje koje su na kotaču boja jedna nasuprot druge - poput crvene i zelene ili crvenoljubičaste i žutozelene. Ove suprotstavljene boje stvaraju savršen kontrast i maksimalnu stabilnost. Na temelju onoga što vidimo u prirodi, dobijemo savršen sklad boja. Crvena, žuta i zelena stvaraju skladan dizajn, bez obzira na to uklapa li se ova kombinacija u tehničku formulu za harmoniju boja. U principu, sve osnovne harmonije mogu doći u obzir kada nastojimo da uravnotežimo make up izgled. Jos Brands objašnjava: "Kada educiram šminkere, jedna od prvih stvari koje podučavam je da možete biti kreativni koliko god želite dok koristite boje, sve dok tehnički deluju usklađeno s ostalim nijansama koje odaberete".

Stavljanje boje u kontekst

Crvena boja izgleda življe na crnoj pozadini, ali smirenije na beloj. Ako je stavimo kraj narandžaste, crvena izgleda beživotno, ali pored plavozelene, vibrantna je. Boje se mogu percipirati kao potpuno različite na temelju toga uz koje su boje prikazane. Razumevanje učinaka boja jedne na druge presudno je za šminkera. Toplina ili hladnoća odgovarajućih nijansi takođe mogu uzrokovati primetne razlike u našoj percepciji boje.

Kad boja nije boja

U znanosti, crna i bela se ne svrstavaju u boje jer nemaju određene talasne duljine. Umesto toga, bela svetlost sadrži sve talasne duljine vidljive svetlosti. S druge strane, crna je odsutnost vidljive svetlosti. Crna i bela su, međutim, dve najvažnije sene na paleti šminkera- bile boje ili ne.

Snažni efekti

Efekat koji boja može imati, pored estetike, je područje kojim make up artisti moraju posebno vladati. Treba mu pristupiti pažljivo i u skladu s načelima harmonije boja kako bi se postigao željeni pozitivni učinak. Postoje četiri ključne psihološke nijanse - crvena, plava, žuta i zelena, ali sve se boje odnose na telo, um i osećaje.

Crvena ima najdužu talasnu duljinu i poznata je po svojim fizičkim učincima. Moćna je, poticajna boja jer se čini da je bliža i zato privlači pažnju. Razmislite o snazi crvenih usana. Čista crvena je živahna i prijateljska, ali može se shvatiti i kao zahtevna i agresivna.

Plava je intelektualna boja. Njen učinak je mentalni, a ne fizički i može potaknuti bistre misli, mir i koncentraciju. Kao i u svim bojama, postoji i druga strana plave boje, a ona se takođe može shvatiti kao hladna i neprijateljska.

Žuta je emocionalna. Njena je talasna duljina duga i simulirajuća i to je najjača psihološka boja. Ovisno o nijansi, može podići samopouzdanje i samopoštovanje, ali takođe može izazvati strah i teskobu.

Zelena je ravnoteža kakva se pojavljuje u središtu spektra boja. Može imati smirujući učinak, a ljude na podsvjesnoj razini umiruje zelena boja koja ukazuje na zdravlje i prosperitet. Međutim, u određenim nijansama može se shvatiti i kao 'stagnirajuća' i nepristojna.

Uvek učimo

"Čak i nakon 15 godina u industriji šminkanja, još uvek učim o bojama, to je fascinantno" kaže Emilie Guillermin, Kryolanov internacionalni trener za šminkanje.