Pro saveti

Na koje delove lica nanosimo hajlajter, rumenilo i bronzer?

Pravilno nanošenje rumenila, hajlajtera i bronzera
Najpre, važno je razjasniti da li je baš uvek potrebno da se sva ova tri proizvoda zajedno nanose na lice.

Kada je u pitanju pravilno nanošenje bronzera i rumenila, preporučeno je koristiti samo jedan od dva proizvoda – osim ako se radi o konturisanju. Tada oba ova proizvoda dobro funkcionišu zajedno. Važno je da konturisanje ne bude "teško" i vidljivo. Umesto toga, tehnika bi trebala da izgleda kao prirodna senka oblika i strukture lica. Dual Finish je dobar odabir za postizanje efekta kojeg želimo.

Različiti oblici lica

Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje kako se rumenilo, hajlajter i bronzer pravilno nanose. Zapravo, to u potpunosti ovisi od oblika lica. Nakon što analizirate oblik lica vašeg modela (izuzetak može biti mešavina različitih oblika), postupite na sledeći način:

Ovalni oblik lica



Najširi deo lica su jagodice. Donja polovina je nešto duža od gornje, a lice ide u blažoj krivini prema bradi i čelu.

S obzirom da se ovaj oblik lica često doživljava kao "idealan", rumenilo treba da se nanosi ravno i mekano, direktno na jagodice. Istaknite područje iznad jagodica i područje ispod očiju (tzv. trougao). Dovoljno je nežno konturisanje malo ispod jagodica kako biste naglasili oblik lica.

Okrugli oblik lica



Okrugla lica su često široka u predelu obraza. Imate "puniji" ukupni dojam. Nema izraženih jagodica, a lice nema vidljivih rubova ili uglova.

Glavni cilj je podići oblik lica i naglasiti strukturu kostiju. Rumenilo naneti na obraze, a zatim izblendati duž jagodica prema slepočnicama. Uz to, malo rumenila na sredini brade može da pomogne u stvaranju ovalnog oblika lica.

Ispod očiju u obliku trougla dodajte svetliji korektor. Takođe, naglasite centar čela, centar brade i most nosa. Iridescentni hajlajter se može naneti iznad vrha jagodice. Kontura na vanjskoj strani čela, slepočnica, ispod jagodica i na vanjskoj liniji vilice.

Srcoliki oblik lica



Srcoliki oblik lica ili trouglasti oblik lica često ima široko čelo s visoko postavljenim jagodicama i suženom bradom. Donja polovina je primetno uža od gornje.

Rumenilo treba naneti na najširi dio jagodica i posebno nežno blendati dok ne završi na vanjskom uglu oka. Zapravo, zadatak rumenila na ovom obliku lica je korigovanje istaknutijih jagodica i dočaravanje mekšeg oblika. Zapravo, ako se boja nanosi samo na ovom području, izbegavajte preterano naglašavanje jagodica, koje su ionako obično izraženije na licima u obliku srca.

Svetlijim korektorom naglasite područje ispod očiju, na sredini čela i na sredini brade. Zatamnite vrh brade, bočne delove čela i slepočnice do iznad jagodica, postižući meku konturu prirodnog izgleda.

Četvrtasti oblik lica



Četvrtasta, prominentna lica karakteriše uglata struktura na čelu i bradi.

Da biste ublažili fokus na bradi, koja je obično široka koliko i jagodice na ovom obliku lica, rumenilo treba naneti nisko. Najbolje ga je naneti samo na centralni dio obraza i izblendati sa strane. Ovo omekšava fokus na liniji vilice i malo povlači lice prema unutra.

Istaknite centar čela i brade, kao i područje ispod očiju, korektorom nekoliko nijansi svetlijim od pudera. Započnite konturisanje na slepočnicama i stopite do čela, da izgleda prirodno i mekšeg oblika. Uz pomoć tamnije boje na obrazima i donjoj liniji vilice, možete učiniti da lice izgleda manje uglato.

Izdužen oblik lica



Duga lica su znatno duža nego šira. Ovaj oblik lica obično karakteriše visoko čelo i duga brada. Jagodice i linija vilice su jednake širine.

Rumenilo treba nanositi u nivou vanjskog ugla oka, a umesto da ga blendate prema jagodicama, nanošenje treba da ide prema uhu, stvarajući ravnu liniju. Kontura ide iznad linije kose, ispod jagodica i malo na bradi. Ispod očiju upotrebite svetliji korektor nego što ste koristili za podlogu, a zatim stavite malo highlightera na gornji dio jagodične kosti.

Dobro je da znate:

Za konturisanje odaberite nijansu koja je oko dve do tri nijanse tamnija od podloge koju koristite, s nešto hladnijim, sivim podtonom; osigurajte da ima mat završnicu kako biste postigli prirodnu konturu. Izbegavajte nanošenje previše slojeva kako lice ne bi izgledalo kao maska ili proizvod stvarao vidljivu teksturu. Blendanje je ključno, prelazi trebaju biti blagi!