Pro saveti

Kreme sa zaštitnim faktorom i šminka-sve što trebate da znate

Hajde da razgovaramo o kombinaciji šminke i kreme sa zaštitnim faktorom od sunca. Sunce može da nam bude najveći prijatelj kada želimo da postignemo lepo osunčan ten ili da dobijemo dozu vitamina D koji esencijalan za zdravlje našeg tela, ali sunce može da bude i naš najveći neprijatelj.
Budući da je UV zračenje jedan od glavnih uzročnika preranog starenja, mi obično nastojimo da ne provodimo previše vremena na suncu. Kada su u pitanju aktivnosti na otvorenom, duge šetnje nedeljom popodne ili odmor u toplim krajevima, nekako ne možemo da izbegnemo da budemo izloženi UV zračenju. Ljubitelji šminke koji žele nositi omiljeni puder i ne žele se toga odreći ni kada su dani sunčani i vreli, često imaju nedoumice i brinu kako zaštita od sunca i šminka idu jedno s drugim. Potrudićemo se i da objasnimo na koji način i kako da koristite kremu za sunčanje i šminku.

Krema sa zaštitnim faktorom pre šminke ili nakon šminke

Šminka koja ima SPF (zaštitni faktor) deluje kao krema za sunčanje sa istim faktorom. Zaštitni faktori deluju tako da produže vreme sigurnog izlaganja izravnoj sunčevoj svetlosti. Ipak, većina kozmetičkih proizvoda nudi relativno mali zaštitni faktor, što znači da je faktor često prenizak da pruži potpunu zaštitu.Zbog toga je uvek poželjno koristiti kremu s najmanje SPF 30-50 kao dodatnu zaštitu ispod šminke. Krema za sunčanje i dalje je efikasna ako se šminka nanese preko nje, dakle kremu sa SPF treba nanositi pre bilo čega drugog - čak možete preskočiti bazu za šminkanje, prajmer. Pokušajte da koristite zaštitne kreme na bazi vode umesto sredstava za zaštitu od sunca koji sadrže ulja, jer će to uticati na stabilnost vaše šminke. Digital Complexion tečni puder i Ultra Foundation tečni puder 30 ml su neki od najboljih tečnih pudera koji se nanose preko krema sa zaštitnim faktorom, zato što su lagani, prozračni i sami se fiksiraju. Pod uvetom da ih ne nanosite preko vrlo masne podloge odnosno kreme za sunčanje na uljnoj bazi, ovi puderi obezbediće vam besprekorno nanošenje i ujednačen ten.

Još jedna dobra opcija je da koristite sprej sa zaštitnim faktorom, ali preko šminke, umesto da prvo nanesete kremu sa SPF, a nakon nje tečni puder. Iako ovaj način može uzrokovati da se lice sija, možda i više nego što biste želeli, ovo je dobar način za reaplikaciju zaštitnog faktora tokom celog dana, odnosno za popravke, jer se sredstva za zaštitu od sunca nanose više puta tokom dana. Za potpuno učinkovitu zaštitu od sunca, ovo će biti najbolja opcija za vas.

Zaštita od sunca, šminka i kamere

Kombinacija kreme za zaštitu od sunca i šminke za vreme profesionalnog fotografisanja često može stvoriti probleme. Krema za sunčanje obično sadrži reflektujuće sastojke, što može da uzrokuje bele fleke na licu i telu, koje se vide samo na fotografijama. Zbog toga je uvek poželjno izbegavati proizvode sa SPF-om na setu ili koristiti šminku koja već sadrži integrisanu, nisku zaštitu od sunca poput Shimmering Event tečni puder. Najbolji je savet da se za vreme snimanja držite podalje od sunca, kad god je to moguće.