Iza kulisa

Špijuniramo bakterije

Sivo-plave radne površine prolaze duž zidova u razini kukova, na njima u nepravilnim razmacima stoje ormari s teškim metalnim vratima i svetlocrvenim digitalnim displejima, sve vrste visokotehnološke opreme čija namena nije odmah otkrivena, gomile Petrijevih posuda, dva staromodna Bunsenova plamenika i - začudo, iznad vrata visi škripavi zeleni šipkasti sustav za tuširanje?

»Ovo je tuš za hitne situacije. U slučaju da se gospođa Peil zapali, ona se ovde može skvasiti ', duhovito namiguje dr. Anke Gottfriedsen, koja je odgovorna za kontrolu kvalitete u tvrtki Kryolan. U teoriji bi se to moglo dogoditi, jer mikrobiologinja Peil radi vrlo blizu tih Bunsenovih plamenika. U praksi je scenarij malo verovatan, jer je rođena Brandenburgkinja pre svega jedno: apsolutni stručnjak u pogledu sigurnosti. Kao takva, odgovorna je za higijensku kontrolu ovdje u tvrtki i kontrolira 'S2', vlastiti sigurnosni laboratorij sa zakonski strogo regulisanim standardima, već 18 godina. U ovaj prostor sme ulaziti samo posebno obučeno osoblje.

Slobodni od... patogenih mikroorganizama

'Propisi o kozmetici obvezuju nas da proizvodimo na način da krajnji korisnik nema gubitka kvalitete ili zdravstvene probleme poput alergija ili upala kože', objašnjava Marlies Peil. „Proizvodi trebaju biti što je moguće čistiji od mikroorganizama; zakonodavac je za to odredio stroga pravila i ograničenja. ' Mikroorganizmi, što znači plijesan, klice, bakterije, gljivice, mogu se skrivati svugdje: na strojevima, alatima, sirovinama poput baze, česticama praha, obogaćenjima boja, radnoj odjeći, na posuđu, spremnicima koji će se napuniti ili na nedovoljno dezinficiranim rukama zaposlenika.
Da bi se osiguralo da je sve besprekorno, postoji shema uzorkovanja. Određuje kada i gde se provode periodični higijenski testovi; uz osoblje i opremu, zrak u sobi testira se na onečišćenja posebnim sredstvom za čišćenje. 'Moramo obratiti dodatnu pozornost na proizvode s visokim udelom vode', objašnjava mikrobiolog, koji je ujedno i školovani inženjer prehrambene tehnologije. 'Klicama je posebno ugodno u vodi i zato je ova roba podvrgnuta najrigoroznijim kontrolama.' Nije samo voda ta koja je stalno na ispitnom stolu. Sistem za čistu vodu koji svojim slavinama i cevima garantuje farmaceutsku kvalitetu takođe ima stalno mesto na kontrolnom popisu, kao i sve ostalo što se smoči. 'Važno je da se u posudama ne stvaraju lokve, a sva creva su pravilno obešena kako mikroorganizmi uopšte ne bi mogli dobiti izvor života', kaže Marlies Peil, a zatim prelazi na raspored predviđen toga dana: 'Danas je higijenska kontrola u proizvodnom području. Pomagalima, koja izgledaju poput divovskih štapića za uši, pređemo po površinama strojeva, stolova i opreme, a zatim svaki pojedinačni uzorak učvršćujemo zasebno u epruveti. ' Drugi test zatim proverava da li je sve pravilno očišćeno i dezinfikovano, kako bi bili sigurni da će mikrobi koji su možda zaostali iza, dobiti sve potrebno za razmnožavanje. 'Gospođa Peil čini sve da mali momci napreduju jako dobro ', otkriva dr. Anke Gottfriedsen. 'Daje im hranu i stvara ugodno okruženje kako bi se mogli umnožavati bez ograničenja.'

Shema rasta

Ovaj prilagođeni wellness program za jednoćelijske organizme prilično je sofisticiran. Za početak, početna oprema, poput pipeta, tikvica i ladica za sterilizaciju, ide u pećnicu s vrućim zrakom od 180 Celzijevih stepeni. Tokom ovog postupka priprema se jelovnik mikroba: hranjive tvari, na prihvatljivoj razini pH između 4 i 8, otopina na bazi proteina (tzv. puferovana peptonska voda) za istraživanje sirovina koje nisu konzervirane. Da bi testirao čistoću konzerviranih proizvoda koji sprečavaju bujan rast mikroorganizama, mikrobiolog pribegava triku: "Koristimo otopinu za inaktivaciju s dezinhibitorom koji onesposobljava konzervans." Sedeći je korak bogata gozba u autoklavu, uređaju koji eliminira sve nečistoće s temperaturom od preko 100 Celzijevih stepeni i previsokim tlakom, osiguravajući da se sve komponente sjedine u steriliziranu masu. Kako bi ostali tečni, njihovi se spremnici privremeno pohranjuju u kupelji s vrućom vodom od 45 Celzijevih stepeni. Bunsenov plamenik tada dolazi u obzir: gospođa Peil ubrizgava uzorak gozbe za mikrobe u Petrijeve posude; kako bi sprečila da ljudske klice kontaminiraju ovu smesu u ovom poslednjem koraku, ona radi toliko blizu plamtećeg plamena da je laiku vruće već od samog pogleda na to. Kad se napuni, podloga se ohladi, postane čvrsta i spremna za upijanje briseva različitih uzoraka. Tako pripremljene Petrijeve posude zatim se premeštaju u termokabinet veličine frižidera, a njihov sadržaj dobiva vreme za inkubaciju u tropskom okruženju od oko 30 Celzijevih stepeni. 'Nakon tri do pet dana imamo rezultate. Bakterije se pojavljuju relativno brzo; plijesni i kvasci rastu nešto sporije ', prema iskustvu gospođe Peil.



Na temelju mrlja na staklu, stručnjak već može prepoznati koju je obitelj ona ovdje uzgajala. Šta tačno stoji iza toga, otkriva pogled ispod mikroskopa s uvećanjem do 80 puta.

A što će se dogoditi ako Kryolanov vrhunski specijalist za higijenu pogodi mikroorganizme? 'Proveravamo ima li otopina za dezinfekciju ispravnu koncentraciju, a osim toga čiste se kontaminirani stolovi, oprema i uzorci. Razgovaram sa zaposlenicima i najavim upute ', kaže Marlies Peil i izgleda nekako strože kroz svoje moderne naočale. 'Uzorci sirovina koji nisu u redu dobivaju oznaku karantene. Možemo tačno reći koja je količina sirovine u kojoj robi, tako da je možemo posebno ukloniti. Ovde nije važno koliku težinu proizvedemo. Radimo iste testove za jedan kilogram sirovine kao i za 100 kilograma. Svaki gotov proizvod napušta tvrtku samo ako je testiran i smatra se čistim. '

Scherlockov nos

Čak i uz pedantan rad i nakupljeno iskustvo od 34 godine rada, ponekad zakaže i dobar šerlokovski nos Marlies Peil. 'Jednom smo imali ozbiljnih problema s kontaminiranim proizvodom i uložili smo puno energije i vremena kako bismo saznali uzrok', priseća se ona. 'Prihvatili smo da se to dogodilo tokom postupka punjenja', dodaje njezin kolega dr. Gottfriedsen, 'ali to više nismo mogli toliko detaljno pratiti. Sledom toga, povećali smo postotak parabena kao konzervansa do zakonske granice. Deluju efikasno kao ništa drugo protiv sva tri uzročnika kontaminacije - kvasca, bakterija i plijesni. Uz to, oni su manje alergeni od ostalih konzervansa, postoje već dugo i stoga postoje izuzetno pouzdane dugoročne studije. 'Ali zašto su konzervansi uopšte potrebni ako proizvodi i dalje besprekorno sigurni napuštaju proizvodne stolove iz berlinske Papierstraße? "Kao prvo, jer neke klice prirodno evoluiraju tek nakon nekoliko meseci", kaže dr. Gottfriedsen. 'S druge strane, suvi proizvodi poput praha doduše su relativno sigurni jer većini mikroba treba voda da bi živeli. Ako ih dotaknete vlažnim aplikatorom, nehotice ih opskrbite njihovom željenom hranom i oni se razmnože. ' To se u svakom slučaju treba i mora izbegavati. I na kraju, zakonodavac zahteva da kozmetički proizvodi ostanu besprekorno čisti 30 meseci. 'Ako to nije navedeno, morate primeniti minimalni datum trajnosti.
Tako je sa našim Ultra Underbase primerom za lice, koji je vrlo složen i osetljiv proizvod. '
Dok Marlies Peil objašnjava, ona proverava jesu li svi trenutni rezultati ispitivanja dokumentirani u računaru i skuplja Petrijeve posude prikupljene u sistemu u plastičnu vrećicu. Ta vrećica zatim odlazi u autoklav i nakon samo dva sata na 134 Celzijeva stepena, poslednji mikroorganizam je uginuo.
Iznenadni snažan miris je umirujući znak: kraj jednoćelijske zabave; kraj radnog vremena za higijenske inspektore. Sa sigurnošću onda možemo reći da će sutra sve teći glatko.