Pro saveti

Kryolan veštačka krv, pitanja i odgovori

Skoro 70 godina - to je duga istorija legendarne Kryolan veštačke krvi. Konkretno, vrste krvi koje su se od tada proizvodile, od kojih su neke čak i namenski, po narudžbi, pravljene za glumce i velike (holivudske) produkcije, učinile su Kryolan svetski poznatim brendom.
Kada je osnivač kompanije Kryolan, Arnold Langer, 1950 -ih proizveo prvu veštačku krv za pozorišnu produkciju, to je postavilo temelj za kontinuirani razvoj opsežne linije proizvoda.

Do danas je repertoar veštačke krvi u Kryolanu proširen na više od 20 različitih vrsta. Kryolan ima sve, od proizvoda prilagođenih deci do vrlo realističnih proizvoda za SFX efekte, uključujući posebne linije za upotrebu u ustima i očima. Jedinstvena stvar: proizvodi se uvek razvijaju u suradnji s profesionalcima s filma, televizije i pozornice. Upravo zato što filmski setovi ne izgledaju kao, na primer, obični stanovi, već su obično jako osvetljeni, lažna krv za film i televiziju mora imati jedinstvene karakteristike. A kad nove tehnologije kamera dođu na tržište, Kryolan često brzo dolazi i do inovacija kod svojih proizvoda.

Dakle, definitivno je vreme da Kryolanovoj krvi odamo priznanje koje zaslužuje i posvetimo joj članak s detaljnim odgovorima na sva vaša pitanja. Naš SFX dizajner Gregor Knape već je šminkao za filmske produkcije i detaljnije objašnjava koja je krv najprikladnija za upotrebu.

Da li je Kryolan umjetna krv sigurna za upotrebu?

Kryolan proizvodi proizvedeni su u skladu sa svetskim kozmetičkim smernicama. To znači da su proizvodi savršeno sigurni ako se koriste prema njihovim uputama. Nasuprot tome, mnoge manje "profesionalne kompanije" stavljaju na tržište proizvode koji dobro funkcionišu, ali često nisu sigurni i distribuišu se na nekontrolisan način. Stoga pri kupnji lažne krvi uvek pazite da proizvodnja zadovoljava posebne smernice i propise.

Zašto Kryolan lažna krv izgleda tako realistično?

Čak i osoba koja nije ekspert može na prvi pogled reći da li je krv prava ili lažna. Prava krv oksidira na zraku i postaje crvena do smeđe-crna. Međutim, ova se situacija ne može baš potpuno oponašati s lažnom krvlju, zbog čega postoje različiti proizvodi za različite situacije. U asortimanu Kryolan pronaći ćete tekuću krv, brzosušeću krv i imitaciju krastica, skorene krvi. Glicerin deluje kao osnovni sastojak kada želite da krv realno teče. Otopljene boje, kao što je azorubin, crvene boje, čine krv prozirnom.

Koja krv izgleda realistično kada se posmatra golim okom?

Supreme Blood External i Drying Blood izgledaju vrlo realistično na dnevnoj svetlosti. HD krv 15 ml izgleda malo žućkasto, ali opet vrlo realno, ako gledamo golim okom.

Koji tip umetne krvi izgleda dobro na tehnologiji koja snima u HD/4K rezoluciji?

U tom slučaju opet Supreme Blood External, HD krv 15 ml, kao i Drying Blood, ovi tipovi krvi su najbolji za snimanja u visokoj rezoluciji. Neprozirna gusta krv poput Specijalna krv IEW 100 ml bi izgledala previše gusto na kameri, kao otopljeni ruž za usne. U svakom slučaju, osvetljenje je od krucijalnog značaja. Što je scena tamnija, s manje svetlosti, to je bolje raditi s gušćom i neprozirnijom krvi. Najbolje bi bilo proveriti rasvetu, pa onda birati tip krvi s kojom će se raditi.

Koji tip krvi je najbolji za fotografiju?

Krv koja sporo teče, kao npr. HD krv 75 ml, je najbolji odabir. Prirodni putevi koje stvara dok se sleva izgledaju sjajno na slikama. Pri slabom osvetljenju, pa čak i na tamnoj odeći, potpuno neprozirna Specijalna krv IEW 100 ml se takođe pokazala kao dobar izbor.

Dobra alternativa klasičnoj veštačkoj krvi jesu gelasti tipovi krvi kao npr. HD krv u gelu, Pasta od krvi IEW, ili Woundfiller 30 ml. HD krv u gelu je vrlo sjajan, ali transparentan, može praviti svetle i tamne efekte. Neprozirna pasta Blood Paste IEW savršena je za jezive scene u polumraku. Woundfiller je vazdušasta penica koja pomaže da se gusti gelovi učine realističnijim, na većim područjima kože.

Koji tip krvi možemo bez straha koristiti u ustima?

Supreme Blood Internal jer je na bazi šećerne otopine, pa se sme i progutati. Osim nje, dobar izbor je Special Blood IEW, samo manje ukusna. Vrećice s krvlju su takođe napunjene ovim tipom krvi.

Koja krv je sigurna da se koristi u očima?

"Oči koje krvare" na ekranu obično nastaju digitalnim specijalnim efektima. Zato izgledaju tako realno. Međutim, nije bilo moguće proizvesti tako neprozirnu i gustu lažnu krv, koja je takođe kompatibilna za upotrebu u očima. Međutim, za nas je imperativ da napravimo sigurne proizvode, zbog čega imamo poseban Kryolan proizvod Krv za oči 20 ml u našem asortimanu. Ovaj proizvod daje snažno, crveno obojenje, ali na kratak period. Imajte na umu da ga koristite odmah nakon što ga kupite. Nakon otvaranja ima kratak rok trajanja.

Šta su kapsule s veštačkom krvlju?

Kapsule sa krvlju TF su želatinske kapsule koje sadrže poseban prah. Specijalno su dizajnirane za korištenje u ustima. Kada se zagrizu, lagano se zapene i odreaguju sa pljuvačkom, te je oboje u intenzivnu crvenu boju.
Alternativa ovome je da Supreme Blood Internal prenesete u želatinske kapsule, to može trajati par dana, a dobićete efekat krvi koja teče iz usta.

Šta su vrećice s krvlju?

To su vrećice koje su punjene sa Specijalna krv IEW 100 ml, radi se o transparentnoj plastičnoj foliji, koja se lako može probušiti. Obično se koriste kada se simulira napad. Ova krv je dosta neprozirna, pa se efekat prikaže vrlo jasno čak i na tamnoj odeći. Ako ova krv dospe u usta, bezopasna je, međutim vrećice s krvlju ipak nisu namenjene za korištenje u ustima.

Kako da izbegnem da se veštačka krv razmazuje po koži

Krv za sveže posekotine 30 ml proizvod je lako naneti na kožu pomoću špatule ili spužvice, za imitaciju manjih ozleda, krastica, ogrebotina. Jednom kad se osuši, otporna je na razmazivanje. Drying Blood je proizvod koji je dobar za ispunjavanje ubodnih rana, npr. Može se nanositi dok je u tečnoj formi, a kako se brzo osuši, postaje otporan na vodu i razmazivanje, a zadržava sjaj i čini se kao sveža krv. Zbog svoje neprozirnosti F/X krv je takođe dobro vidljiva na prigušenoj svetlosti, kao i na tamnoj odeći.

Kako se uklanja veštačka krv?

Prilikom uklanjanja lažne krvi ne smeju se koristiti sredstva za uklanjanje šminke ili dečje maramice jer negujući losioni u maramicama samo guraju boju dublje u kožu. Pravi, čvrsti sapun uklanja lažnu krv s kože bolje od emulzija za pranje ili gelova. Sapun se mora snažno peniti uz lagano masiranje kože jer pena izvlači pigmente i topive boje iz pora. Ovaj postupak ponavljajte dok ne uklonite onoliko pigmenta koliko je moguće. Nakon toga najbolje je namazati proizvod za negu kože.

Da li se veštačka krv lako opere s tkanine?

Kryolan veštačka krv prvenstveno je kozmetički proizvod - na koži mora biti sigurna i dobro podnošljiva. Nažalost, visokokvalitetne kozmetičke sastojke nije lako jednostavno ukloniti s odeće. Usprkos tome, Kryolan čini sve što može kako bi proizveo sigurne proizvode s optimalnim efektom a koji su opet i lako perivi s odeće. Evo nekoliko saveta za vas:

  1. Veću količinu krvi na odeći isperite s dosta hladne vode pre pranja.

  2. Nanesite odgovarajući deterdžent direktno na fleku od krvi i ostavite da se tkanina dobro natopi pre ispiranja. Ako ostane žućkasta ili crvenkasta mrlja, ponovite proces.

  3. Što je više sintetike u sastavu materijala, to bolje! Boja ne prodire tako dobro u glatka sintetička vlakna.